UME BIRD RACE 2018 PDF Skriv ut Skicka sidan

VÄLKOMMEN TILL DEN 26:E UPPLAGAN AV

UME BIRD RACE

Lördagen den 27 januari 2018  

PRECIS SOM VANLIGT SAMLAS ALLA LAG SENAST KL. 08:00, PÅ SKOGIS PARKERING

Ume Bird Raceär ett årligen återkommande evenemang som lockar ca 100 personer att under sex och en halv timme försöka se och/eller höra så många fågelarter som möjligt inom Västerbottens län. I skaran deltagare så återfinns allt från inbitna hårdskådare till dem som just upptäckt att det finns fåglar. Vem som helst oavsett kunskap är hjärtligt välkommen att delta. Deltagande lag bör bestå av 3-5 personer, i undantagsfall 2 personer och med eventuella “maskotar” som inte har något krav på sig att se eller höra några fåglar. Det finns två tävlingsklasser: billagsklassen och klassen för icke bilburna (miljövänliga) lag. Den senare innefattar fotgängare (med eller utan barnvagn), cyklister och de som väljer att åka med kollektiva färdmedel.

TÄVLINGEN PÅGÅR MELLAN 08:30 till 15:00. Under kvällen blir det middag i Kemiinstitutionens lunchrum i KBC-huset, Umeå Universitet, där resultaten av dagens tävling summeras och vinnare av de olika klasserna koras. Racelaget ”De Desillusionerade” kommer som vanligt att dela ut vandringspriset ”Moder Therése” för 2017 års fågelupptäckt i Västerbotten, och årets ”Fågelskyddare” uppmärksammas av Umedeltats Fältstation/VOF. Om tid finns blir det som vanligt fågelquiz med kluriga bilder någon gång runt midnatt. Insläpp från kl 17 och middagen börjar kl 18. Middagen kommer att bestå av någon sorts buffé med alkoholfri dryck (vatten/läsk 10 kr per flaska) eller öl/vin (20 kr per flaska öl/glas vin), samt kaffe/te. Buffén kommer även att innehålla vegetariska alternativ.

KOSTNADEN PER PERSON FÖR DELTAGANDE I RACET ÄR 40:- OCH FÖR RACET + MIDDAG 250:- Betalning sker i första hand via Swish, helst någon dag innan racet, till 070-3190767 (Andreas Bernhold). Kontanter i jämna valörer tas också emot vid samlingen innan start. OBS, vid betalning via Swish skriv: "UBR" följt av lagets namn.

REGLERNAär enkla: Kortfattat så gäller det att se/höra så många olika arter som möjligt.Samtliga deltagare inom varje lag måste ha identifierat (d v s sett eller hört) minst en individ av alla arter i lagets slutliga artlista. Således godkänns att deltagarna i ett lag har noterat olika individer av en art. Snösiska har nyligen tappat sin artstatus enligt BirdLife, men vi har beslutat att fortsatt bibehålla underarten som räkningsbar art under 2018 års UBR, så glöm inte att reka snösiska! Billagen bidrar med minst 2 kr per art som laget noterar, som kompensation för koldioxidutsläpp. Eventuella överskott från hela arrangemanget kommer att gå direkt till VOFs fågelskyddsfond. För att skilja på lag med samma antal arter i sin artlista så räknas antal körda/cyklade km. I billagsklassen rankas det lag som kört kortast sträcka först, medan i cykelklassen rankas lag med en längre sträcka före lag med en kortare. Vinnande lag blir automatiskt nästkommande års arrangörer. Laget är därefter "immunt" från att arrangera de nästföljande 3 åren.

ANMÄLAN (SENAST 20/1) till Andreas Drott ( Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen )

På anmälan anges: 1) lagnamn, 2) namn på deltagare, 3) namn på deltagare under middagen, 4) om det finns några speciella önskemål vad gäller födan (vegetarisk mat, laktos- och/eller glutenfritt, andra allergier etc). Observera att vi måste ha en komplett lista på de personer som deltar under middagen att visa upp i händelse av att en Securitas-vakt vill kolla oss under kvällens festligheter. Om inte listan finns kan vi bli utslängda.

EXTRA TÄVLINGAR 2018: 
Vi kommer att ha två specialtävlingar: 1) Flest arter skogshöns och 2) Flest arter hackspettar. Rekordet sedan tidigare är 3 skogshöns (Tjäder-Orre-Järpe) och 5 hackspettar (Större-Mindre-Tretåig-Spillkråka-Gråspett). Båda dessa kategorier kan toppas med Dalripa respektive Vitryggig hackspett. Så ligg i!

FÖR YTTERLIGARE INFORMATION kontakta Ulf Skyllberg (072-5548884, Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen )

HJÄRTLIGT VÄLKOMNA MED ERA ANMÄLNINGAR ÖNSKAR ÅRETS ARRANGÖRER SÄVAR SOCKEN FF!

Uppdateringar om UBR kommer att finnas tillgängliga på VOF:s hemsida (www.vofnet.se) och Facebook (Fågelskådning i Umeå) samt även på maillistan UBN.